[ad_1]
جمعی از نخبگان، تحلیلگران و مدیران مراکز مطالعاتی ایران در امور عراق و منطقه، میهمان محمد شیاع السودانی نخستوزیر عراق بودند.
به گزارش ایسنا، در این نشست که در دفتر نخستوزیری عراق برگزار شد، جمعی از تحلیلگران و پژوهشگران امور عراق و منطقه به بیان دیدگاهها، نظرات و پرسشهای خود درباره مهمترین تحولات عراق و رویدادهای آن در ارتباط با منطقه و ایران پرداختند.
توافقنامه امنیتی تهران و بغداد و نیز نقش میانجیگری عراق در ایجاد ثبات و استقلال منطقهای و حل چالشهای مربوط به جهان اسلام، به ویژه موضوع غزه و نیز لزوم تقویت روابط تجاری و اقتصادی به موازات تقویت روابط سیاسی از مهمترین موضوعاتی بود که از سوی دو طرف بررسی شد.
نخستوزیر عراق در آغاز این جلسه با تاکید بر لزوم تقویت و ادامه ارتباط با نخبگان رسانهای و مراکز تحقیقاتی گفت که این ابتکار برای نخستین بار انجام میشود و این گونه دیدارها بر تصمیم سازان دو طرف تاثیر خواهد گذاشت.
محمد شیاع السودانی ادامه داد: برخی از جریانها برای وارونه نشان دادن واقعیتها تلاش میکنند که متأسفانه در برخی موضوعات موفق شدند، و طرحهایی نیز وجود دارد که هدف آن تخریب روابط دو کشور است.
وی ادامه داد که اشتراکات بین دو کشور به ویژه روابط اجتماعی بسیار زیاد است و بین دو کشور منافع اقتصادی زیادی وجود دارد که باعث میشود دو طرف در یک جبهه قرار گیرند و این همان چیزی است که باعث میشود طرف دیگر ما را مورد هدف قرار دهد.
نخستوزیر عراق با اشاره به حمایت جمهوری اسلامی همواره از فرایند سیاسی در عراق قبل و بعد از سال ۲۰۰۳ حمایت کرده است.
وی با اشاره به اینکه شهر بغداد بعد از ٢٠٠٣ روزانه شاهد بین ۲۲ تا ۲۷ خودروی بمب گذاری بوده، ادامه داد که جمهوری اسلامی ایران در چنین شرایطی حمایت وسیع خود را از نظام سیاسی عراق پیوسته ادامه داده است.
نخستوزیر عراق همچنین با اشاره به مواضع اصولی دو کشور گفت: تصویر دو شهید حاج قاسم سلیمانی و شهید ابومهدی مهندس بزرگترین تصویری است که بیانگر روابط بین دو کشور است.
محمد شیاع السودانی گفت: برخی برای تخریب روابط دو کشور تلاش میکنند که البته این تلاشها به شکست انجامید.
وی ادامه داد که روش گفتوگو و ارتباط بهترین راه حل چالشها و مشکلات است.
نخستوزیر عراق گفت: نباید نقش ایران را در حمایت از عراق و جنگ با داعش تروریسم فراموش کنیم.
وی درباره چالشهای امنیتی در مرزهای اقلیم کردستان با ایران گفت: مشکل اصلی اینجا بود که در دولتهای پیشین هماهنگی های امنیتی بین تهران و اقلیم کردستان بود که به دور از دولت مرکزی در بغداد بود و موفق به حل مشکلات و چالشهای امنیتی نشده بود.
السودانی همچنین افزود که مشکلات امنیتی در مرزها به دلیل وجود گروهای مسلح ایجاد شده بود و به دلیل اینکه دولت مرکزی عراق در این بخش نفوذ نداشت و شاهد استقرار پادگانها بودیم و یکی از اشتباهات کمیته مشترک بین ایران و اقلیم کردستان این بود که دولت مرکزی عراق به عنوان یک بخش مهم در کمیته مشترک کنار گذاشته شد.
وی ادامه داد: دولت فعلی پس از رسیدن به قدرت وارد این پرونده شد و به همین دلیل توانست به تعهدات خود در چار چوب توافقنامه امنیتی جامه عمل بپوشاند که در همین زمینه مبلغ ۶ میلیون دلار به منظور تامین امنیت مرزی و ایجاد پستهای بازرسی و انتظامی در منطقه مشترک بین دو کشور اختصاص داد.
نخستوزیر عراق با اشاره به اقدامات انجام شده درباره اجرایی کردن تفاهمنامه امنیتی تهران بغداد و همچنین درخواست برای حضور هیئت ایرانی به منظور راستی آزمایی این اقدامات گفت که ما همچنان برای تقویت روابط دو کشور مصر هستیم.
وی با اشاره به موانع خارجی که برای تقویت روابط بین عراق و ایران ایجاد شده است گفت ما به رغم تمامی این موانع اما توانستیم بخش مهمی از بدهیهای ایران درباره واردات گاز از این کشور را پرداخت کنیم.
همچنین سودانی اضافه کرد که تلاش های مشترک بانک مرکزی عراق و بانک مرکزی ایران و عمان برای حل مشکل انتقال باقیمانده بدهی ایران در حال انجام است که تلاشهای مشترک چند جانبه با هماهنگی وزارت خزانه داری آمریکا در جهت حل و فصل این موضوع ادامه دارد .
وی اضافه کرد که با اینکه کارشکنیهای آمریکاییها ادامه دارد ولی دولت عراق موفق شد کانال انتقال بدهیهای ایران را هموار سازد.
السودانی بر مواضع اصولی عراق در قبال مردم فلسطین و تحولات غزه تاکید کرد.
وی با اشاره به تلاشهای عراق برای ایفای نقش منطقهای و تاثیرگذار در محیط عربی اعلام کرد که عراق اولین دولتی بود که سوریه را به اتحادیه عرب بازگرداند و خاطر نشان کرد که سفر خود به سوریه به عنوان اولین مقام بلند پایه عربی در جهت بازگرداندن سوریه به آغوش کشورهای اتحادیه عرب بود.
السودانی همچنین امنیت ایران را در گرو امنیت و ثبات عراق ارزیابی کرد و گفت بدون استقرار عراق نمیتوان نقش تاثیرگذار امنیتی در منطقه اتخاذ کرد.
نخستوزیر عراق همچنین گفت که اخراج نیروهای آمریکای یکی از تعهدات اصلی دولت بود حتی قبل از جریانات اخیر غزه و گفتوگوها با طرف آمریکایی به دلیل مسائل اخیر غزه به تاخیر افتاده است . دولت عراق در هفته گذشته سه جلسه مهم با طرف آمریکایی داشت برای حل و فصل مساله خروج این نیروها در اسرع وقت از خاک عراق.
سودانی در پایان گفت: عدم استقرار عراق باعث میشود که عراق عرصهای برای درگیری طرفهای دیگر باشد و این گونه عراق نمیتواند نقش میانجیگری خود را درباره تحولات غزه ایفا کند. چالشهای امنیتی عراق در امنیت ایران تاثیرگذار است.
سودانی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه از سال ۲۰۰۳ تاکنون بیش از ۱۳۰۰ یادداشت تفاهم بین تهران و بغداد درباره فعالیتهای فرهنگی مشترک امضا شده است گفت که متاسفانه بیشتر این تفاهمنامهها اجرایی نشد و در عین حال نیازمند تلاشهای مشترک بیشتری هستیم.
وی همچنین تاکید کرد که دولت عراق علاقهمند است که روابط بین دو کشور در سطح ملتها و فرهنگی سرعت بیشتری بگیرد و شاهد پیشرفت روز افزون آن باشیم.
انتهای پیام
[ad_2]
Source link